Prima pagină » Activitati » Clubul de Studii Asiatice România-China

Clubul de Studii Asiatice România-China

În perioada 7-8 aprilie 2015, Clubul de Studii Asiatice România-China (www.romania-china.ro) de la Univ. Ştefan cel Mare din Suceava a organizat o serie de vizite la şcolile din comunele Udeşti, Reuseni, Plăvălari, Ştirbăţ, Poieni în vederea promovării culturii şi civilizaţiei chineze.

Iată câteva impresii ale elevilor de la şcolile vizitate:

“Mă numesc Simona și sunt elevă în clasa aVIII-a la Şcoala gimnazială „Acad. H. Mihăescu”, Udești. Cu ocazia săptămânii intitulată „Școala altfel”, am avut deosebita plăcere să ascult și să privesc pe domnișoara Pan Yuyan povestind și arătându-ne multe din cultura Chinei. Am putut observa, în puținele clipe petrecute alături de o persoană aparținând poporului chinez, un alt stil de viață deosebit de interesant. M-au impresionat joculețele cu „bețișoare”; prin asta am înțeles puțin felul cum trăiesc chinezii și asta a fost foarte plăcut. Am fost profund impresionată de limba chineză, de felul cum vorbesc ei și, mai ales, de felul cum sunt ei: parcă mai veseli și mai plini de viață decât alți oameni. Eu cred că nimic nu e mai fascinant decât să poți să ai ocazia să cunoști oameni noi, culturi noi, civilizații noi și mulțumesc organizatorilor că ne-au dat șansa și nouă, elevilor, să cunoaștem o mică parte din cultura Chinei.”

“Eu consider că orele în care doamna profesoară din Republica Populară Chineză a făcut efortul şi a venit la Şcoala gimnazială Poieni au fost de folos. M-a impresinat felul în care ne-a învăţat unele cuvinte, jocurile, mi-a făcut plăcere să mă răcoresc cu evantaiele chinezeşti şi am cântat cu drag cântece din China.“ (Pentiuc Andreea-Denisa clasa a VI-a).
“Am asistat la o activitate inedită. Mi-a plăcut foarte mult deoarece domnișoara a fost foarte apropiată de noi copiii, ne încuraja permanent chiar dacă pronunția noastră era cu siguranță, departe de cea corectă. A dat dovadă de spirit ludic, talent sau chiar har pedagogic, zâmbind mereu şi felicitându-ne pentru încercările noastre în tot ceea ce ne-a propus. Aștept o altă întâlnire cu Bella !!!” ( Bolohan Bogdan-Georgian, Şcoala Plăvălari )

“China-chinezii-visul meu de mic copil! De când îmi povestea mama despre frumusețile Chinei, despre istețimea lor, am avut mereu acea dorință să-i întâlnesc. Și iată că o parte din visul meu s-a îndeplinit în ziua când am văzut-o intrând în clasă. Am sorbit-o din priviri, iar atunci când a început să converseze cu noi, nu m-am săturat să o ascult. Mi-a fost dragă expresia feței, atașamentul care se simțea față de noi, dar s-a scurs prea repede. Aș fi vrut să ascult poveștile lor, tradițiile lor si chiar ce-a determinat-o să vina în țara noastră. A fost îndeplinită o fărâmă dintr-un vis al meu, de mic copil.” ( Camciuc Steluța-Miriam)

A consemnat Conf.univ.dr. Alexandru-Mircea Nedelea ( Coordonator Clubul de Studii Asiatice România-China http://romania-china.ro/